Treće i četvrto porođajno doba

TREĆE POROĐAJNO DOBA

Treće porođajno doba vodi se aktivno, a to znaći da još tijekom rođenja djeteta rodilja dobiva injekciju s lijekom koji će ponovno potaknuti trudove potrebne da bi se odljuštila posteljica. Trudovi bi počeli i bez te injekcije, ali tek kasnije – za 15 do 30 minuta, a za to vrijeme majka stalno pomalo krvari iz maternice i/ili epiziotomije.

Kako bi se skratilo vrijeme krvarenja, treće se porođajno doba vodi aktivno. Posteljica nema mišićnih niti, pa se zato ljušti u kontrakcijama

maternice, najčešće iz sredine prema rubu, tako da nema jačeg krvarenja dok ne izađe. Ćim se odljušti, zajedno s plodovim ovojima sklizne u rodnicu i tada se nježnim povlačenjem pupkovine izvlači van. Rodilja tada ponovno na trenutak osjeti pritisak posteljice, mnogo je slabiji od pritiska djetetove glavice tijekom porođaja.

Kada se posteljica odljušti, primalja često zamoli rodilju da se na trenutak napne. Nakon pregleda posteljice slijedi pregled porođajnog puta i ako je zarezana, šivanje međice ili manjeg puknuća koje se može dogoditi tijekom prolaska glavice.

Epiziotomija se šiva u lokalnoj anesteziji, istoj koja se dobiva kod stomatologa pri vađenju ili popravku zuba.

ČETVRTO POROĐAJNO DOBA

Nakon što se posteljica odljuštila, važno je da je liječnik pregleda s obje strane, uključujući i plodove ovoje. Mora biti siguran da ni jedan dio nije ostao u maternici. To može prouzročiti kasnija krvarenja ili upale. Ako je dio posteljice ostao u uterusu, pacijentica dobiva kratkotrajnu opću anesteziju i zaostali dio posteljice vadi se rukom. Taj zahvat nije bolan jer je rodilja u općoj anesteziji.

Nakon rođenja posteljice nastupa četvrto porođajno doba. Tada se maternica sve jaće steže, krvarenje se smanjuje jer se stezanjem mišićnih niti komprimiraju sitne otvorene žile.

To stezanje i formiranje ugrušaka koji također pomažu prestanku krvarenja traje neko vrijeme i zato je rodilja u četvrtom porođajnom dobu pod nadzorom medicinskog osoblja. Ona najčešće provodi vrijeme sa svojim djetetom ili odmarajući se od porođaja. Tada još ne smije ništa ni jesti niti piti, iako je često jako gladna. To je važno jer se može dogoditi štogod neočekivano što bi moglo zahtijevati anesteziju, a u tom slučaju želudac ne smije biti pun.

Nakon dva do tri sata rodilja se premješta na odjel babinjača gdje se nastavlja njezin boravak u rodilištu. Još u rađaonici, odmah poslije porođaja, dobiva prve informacije kako dojiti i brinuti se za svoje novorođence.

1 thought on “Treće i četvrto porođajno doba”

  1. Pingback: Kako novorođenče doživljava porođaj? - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.