MJERENJE PROTOKA KRVI POMOĆU DOPPLERSKE TEHNIKE

Ultrazvučni pregled omogućuje nam da, osim pregleda strukture organa, pratimo i protok krvi kroz različite krvne žile u tijelu, bilo ploda ili majke. Kod trudnica, protok krvi može se pratiti u glavnoj arteriji koja opskrbljuje maternicu (arteria uterina) i njenim ograncima. Ovaj pristup je posebno važan kod trudnica koje su ranije imale povišen krvni tlak, komplikacije u prethodnim trudnoćama ili slične stanja, jer nam omogućava da pažljivo nadziremo protok krvi u maternici. Ako primijetimo nepravilnosti u zapisima Dopplerskog ultrazvuka, to može ukazivati na potencijalne komplikacije u trudnoći, što zahtijeva pažljivije praćenje i skrb.

Što se tiče fetusa, protok krvi može se mjeriti u različitim krvnim žilama, najčešće u pupkovini, glavici fetusa ili aorti, glavnoj arteriji koja izlazi iz srca. Normalan protok krvi kroz krvne žile majke i fetusa ukazuje na zdravu trudnoću i dobrobit nerođenog djeteta. Međutim, ako dođe do smanjenog dotoka kisika prema fetusu, tijelo reagira kompenzacijski. To znači da se povećava protok krvi prema vitalnim organima i mozgu, dok se smanjuje prema perifernim dijelovima tijela. Ovaj proces se naziva centralizacija krvotoka i obično se događa postupno. Takve promjene u protoku krvi mogu se detektirati i zabilježiti pomoću Dopplerskog ultrazvuka.

Interpretacija promjena u Dopplerskim zapisima obavlja se uzimajući u obzir faktore koji mogu ugroziti trudnoću i uzimajući u obzir razinu zrelosti fetusa. Liječnici će analizirati sve dostupne parametre, uključujući dob trudnice, stupanj razvoja fetusa te moguće komplikacije ili anomalije. Na temelju tih informacija donosit će odluku o daljnjem tijeku trudnoće. Važno je napomenuti da se nijedan od tih parametara ne promatra izolirano, već se razmatraju zajedno s drugim dijagnostičkim metodama kako bi se osigurala najbolja skrb za trudnicu i nerođeno dijete. U većini slučajeva, mjerenje protoka krvi Dopplerskom tehnikom nije potrebno tijekom trudnoće.