Aktivnost maternice

Aktivnost maternice tijekom porođaja

Aktivnost maternice tijekom porođaja postupno se mijenja. Na početku, kontrakcije koje se javljaju su pripremne, nepravilne u učestalosti, pojavljivanju i trajanju. Postupno postaju sinkronizirane i jačaju, postajući pravilnije, duže i često intenzivnije, označavajući početak pravih trudova. Intenzitet kontrakcija postaje sve veći i traju duže, uz osjećaj jače boli za rodilju.

Pravi trudovi su češći, prvo svakih 10 minuta, zatim sve češće, često se javljajući tri do četiri puta u istom vremenskom razdoblju. Ovi redoviti i učestali trudovi ključni su za normalan napredak porođaja. Prvorotkinjama je potrebno oko 200 trudova, dok je za žene koje su već rodile potrebno otprilike 130 trudova, što obično rezultira kraćim trajanjem porođaja kod višerotkinja.

Aktivnost maternice

Tijekom truda, maternica postaje čvrsta i napeta, dok se pupak izbočuje. Između trudova, dolazi do faze pauze u kojoj se rodilja odmara. U tom trenutku važno je disati normalno, dok se tijekom trudova preporučuje plitko disanje. Na početku porođaja, svrha trudova je proširiti otvor maternice kako bi dijete moglo proći kroz porođajni kanal. Kada se to ostvari, trudovi pomažu gurnuti dijete iz maternice.

Nakon porođaja, trudovi su važni za izbacivanje posteljice. Također, prisutni su u babinjama kako bi potaknuli maternicu na kontrakciju i povratak na početnu veličinu. Pomažu i u izbacivanju ostatka sadržaja materice nakon porođaja.

PRAĆENJE POKRETA BEBE U MATERNICI