Izdajanje mlijeka

KADA JE POTREBNO IZDAJATI MLIJEKO?

U situacijama kada dojenje nije izvodljivo, ali želimo sačuvati proizvodnju mlijeka, potrebno je izdajati mlijeko. Ovaj postupak je koristan kada se suočavamo sa zastojem dojke ili upaljenom dojkom, kada ima previše mlijeka u odnosu na djetetove potrebe, ili kada želimo potaknuti proizvodnju mlijeka. Izdajanje se može obavljati ručno ili pomoću pumpe za izdajanje. Važno je napomenuti da je izdojeno mlijeko potrebno čuvati u čistoj posudi i da je pranje ruku prije ovog postupka obavezno.

IZDAJANJE POMOĆU PUMPICE

Mlijeko se može izdajati pomoću ručne ili električne pumpe. Preporučuje se pažljivo proučiti upute proizvođača prije početka. Za izdajanje jedne dojke potrebno je 10 do 15 minuta. Električne pumpe omogućuju brže i učinkovitije izdajanje ako se koriste za obje dojke istovremeno.

ČUVANJE IZDOJENOG MLIJEKA

Izdojeno mlijeko treba pohraniti u posebne plastične posude namijenjene za tu svrhu. Obično se pohranjuje količina koja odgovara jednom obroku (120 mL mlijeka). Mlijeko se može čuvati u hladnjaku na temperaturi od +4°C do 48 sati. Prije nego što se ponudi djetetu, potrebno ga je zagrijati u posudi s toplom vodom dok ne postigne odgovarajuću temperaturu. Provjeru temperature možete izvesti kapljicom mlijeka na unutarnju stranu podlaktice. Mlijeko se također može zamrznuti i koristiti unutar 30 do 180 dana, ovisno o temperaturi zamrzivača. Prije upotrebe, potrebno ga je potpuno odmrznuti (u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi) i zatim zagrijati u posudi s toplom vodom. Nikako ga nemojte zagrijavati u mikrovalnoj pećnici.

ČIŠĆENJE I STERILIZACIJA OPREME ZA IZDAJANJE I SKLADIŠTENJE MLIJEKA

Redovito čišćenje i sterilizacija opreme za izdajanje su bitni. Slijedite upute proizvođača. Osnovni postupak uključuje pranje opreme s deterdžentom za posuđe, ispiranje tekućom vodom, te nakon toga prokuhavanje petnaest minuta. Ostavite opremu da se osuši, nemojte je brisati. Čuvajte je na suhom i čistom mjestu. Također, možete istražiti druge načine održavanja ili nabaviti dezinfekcijska sredstva u ljekarni.