Gubitak težine kod novorođenčadi

Gubitak težine kod novorođenčadi

Majke često budno prate promjene u težini svog novorođenčeta i postavljaju pitanja o gubitku težine i razmjerima tog gubitka. Normalno je da svako novorođenče prvih nekoliko dana života izgubi na težini, a taj prirodni gubitak nazivamo fiziološkim. Prosječno, taj gubitak iznosi oko 7% i varira ovisno o početnoj težini i zrelosti djeteta. Manja nedonoščad i novorođenčad gube više na težini nego veća i zrelija novorođenčad. Primjerice, donošeno, normalno uhranjeno novorođenče prosječne rodne težine od 3.500 grama može trećega dana života imati od 3.325 do 3.150 grama. Ovaj gubitak težine nije razlog za zabrinutost, niti za roditelje niti za medicinsko osoblje, sve dok nema drugih znakova bolesti.

Razlozi i posljedice gubitka težine u novorođenčadi proizlaze iz sljedećih faktora:

  • Prva stolica i mokrenje: Novorođenčad prva dva do tri dana izbacuje mekonij (prvu stolicu) i mokri, što pridonosi gubitku težine.
  • Gubitak tekućine: Tijekom ovog razdoblja, novorođenče gubi tekućinu putem disanja i kože.
  • Unos hrane: Novorođenče obično sisa manje mlijeka nego što mu stvarno treba.

 

Ako se gubitak težine događa brzo i izraženo, dijete može izgubiti više tekućine nego što je uobičajeno, što može dovesti do blage dehidracije. To može rezultirati povećanjem tjelesne temperature, nervozom i plačem. Kako povišena temperatura povećava gubitak tekućine, dijete može zahtijevati dodatnu hidrataciju putem usta i mjere za snižavanje temperature kao što su kupanje i polijevanje vodom kako bi se rashladila koža. Ovo se često odnosi na prolaznu novorođenačku vrućicu koja se uspješno liječi ovim mjerama, ali važno je isključiti infekciju ili ozbiljnu bolest.

Kada se majčino mlijeko uspostavi, dijete bi trebalo slobodno sisati i regulirati unos tekućine. Svaki put kad sisa, dijete kontrolira količinu mlijeka koja se iz dojke izlučuje, što pomaže u prevladavanju ovog prolaznog stanja.

1 thought on “Gubitak težine kod novorođenčadi”

  1. Pingback: Beba spavalica: Prvi tjedan razvoja novorođenčeta - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.