Upute majci

Upute majci na dan odlaska kući iz bolnice

Dijete obično mokri 10 do 15 puta dnevno, posebno prilikom presvlačenja ili promjene temperature u sobi. Stolica djeteta je obično zlatnožuta, može biti i vodenasta koju pelena upija ili povremeno zrnata. Ako je izložena zraku, može dobiti zelenkastu boju. U prvom mjesecu, dijete obično ima stolicu nakon svakog dojenja, što je normalno. Nakon prvog mjeseca, dijete na prsima može prolaziti i do sedam dana bez stolice, što je također fiziološki.

Ako dijete normalno napreduje, ne povraća, dobro jede i zadovoljno je, roditelji ne trebaju biti zabrinuti.

Djeca koja se doje rijetko imaju proljev, stoga se ta pojava ne treba liječiti, a posebno se ne savjetuje prekid dojenja.

Čišćenje nosa i ušiju

Čišćenje nosaVažno je osigurati prohodnost nosa novorođenčetu jer ono ne zna disati na usta. Stoga je potrebno čistiti nos prije svakog dojenja ako je začepljen. To treba obavljati barem jednom dnevno tijekom kupanja i njege. Nos se može očistiti koristeći komadić vate namočene u prokuhanu vodu, kamilicu ili fiziološku otopinu soli. Komadić vate se nježno umetne u nos i izvadi kružnim pokretima, slično kao kod vadilice. Treba paziti da se vata ne zaglavi duboko u nosnici. Ako je nos začepljen, može se koristiti fiziološka otopina za kapanje. U prostoriji u kojoj dijete boravi, važno je održavati odgovarajuću vlažnost zraka, posebno zimi kada se grije. Uši se čiste samo izvana pomoću štapića i ne smije se gurati u unutrašnjost kanala.

 

Štucanje

Povremeno nakon dojenja ili kada se dijete razgoli, može doći do štucanja. U takvim slučajevima nije potrebno poduzimati ništa jer štucanje kod zdravog djeteta nije razlog za zabrinutost. Ako štucanje ne prestaje, dijete možete staviti na prsa kako bi nekoliko puta progutalo, što često zaustavlja štucanje. Inače, djeci koja se doje nije potrebno davati dodatne tekućine jer iz majčinog mlijeka dobivaju sve potrebne hranjive tvari i vodu. Za razliku od mnogih vjerovanja roditelja i baka, voda nema posebna ljekovita svojstva. Također, preporučljivo je da djeca koja sisaju ne koriste dude, kako bi se izbjegla konfuzija između bradavice i dude. Mnoga dojenčad na prsima neće ni htjeti dudu.

Djeca koja ne koriste dude bit će duže dojena, što je osobito važno za njih i majku.

Bljuckanje

Neka djeca su vrlo gladna i brzo konzumiraju velike količine mlijeka. Ponekad se nakon dojenja ili podrigivanja male količine mlijeka mogu cijediti niz usne. To je bezopasna pojava koju ne treba zamijeniti s povraćanjem koje je uvijek obilno i snažno. Ako dijete normalno napreduje, bljuckanje u prvim mjesecima je fiziološka pojava koja će se sama regulirati.

Nakon dojenja, preporučuje se uspravno držanje djeteta kako bi se spriječilo bljuckanje i olakšalo podrigivanje.

 

PROČITAJTE: Kako novorođenče doživljava porođaj?