Intrauterina kontracepcija (spirale)

Intrauterina kontracepcija (spirale)

IUD (intrauterine device/intrauterina kontracepcija) ili popularno nazivane spirale jedan su od najsigurnijih ne kirurških oblika kontracepcije.
Građene su od plastičnog nosača koji se postavlja u maternicu od strane liječnika, a na kojem se nalazi bakar ili hormon progesteron koje otpuštaju pružajući zaštitu.
Na našem tržištu najzastupljenije su sljedeće spirale: bakrena spirala koja ima rok djelovanja od 5 godina (Nova T), te hormonske spirale s većom dozom hormona koje djeluju 5 godina (Mirena, Levosert) ili manje hormonske spirale s manjom dozom hormona namijenjene mlađim ženama koje nisu rađale, a djeluju 3 godine (Jaydess) ili 5 godine (Kyleena).

IUD su jedan od najčešće korištenih oblika kontracepcije, a korištenje je različito u različitim dijelovima svijeta, tako npr. čini oko 30% sve korištene kontracepcije žena u Aziji, tj. oko 20% sve kontracepcije kod žena Europe.
Prednosti IUD-a su visoka sigurnost, dugotrajnost djelovanja, brzo vraćanje plodnosti nakon odstranjenja IUD-a, neovisnost o svakodnevnom uzimanju ili potrebnim radnjama neposredno pred spolni odnos, te ukupno gledajući i povoljna cijena.
Spirale su jedan od oblika zaštite koje se mogu koristiti i kada drugi oblici kontracepcije zbog zdravstvenih rizika ili lijekova koji se uzimaju ne dolaze u obzir. Tu je svakako prethodno važan razgovor s odabranim liječnikom.

Određene hormonske spirale koriste se zbog svog djelovanja i kao jedan od načina liječenja obilnih i nepravilnih i/ili bolnih krvarenja (Mirena, a nakon obrade i isključivanja nekih drugih uzroka tegoba), ili bolova vezanih uz endometriozu ili adenomiozu.
Djelovanje IUD-a se postiže različitim mehanizmima, djelomično (različito ovisno o spirali) sprečavajući ovulaciju, ali većinom stvaranjem takvog okruženja unutar maternice koje onemogućuje prodiranje spermija prema jajnoj stanici.
Hormonska spirala dodatno stanjuje sluznicu maternice i čini sluz grlića maternice gušćom te na te načine još više sprečava prodiranje spermija do jajne stanice.
Bakrena spirala ne remeti ovulaciju te uz nju žene nastavljaju imati redovna menstruacijska krvarenja. Ponekad žene navode jača ili bolnija menstruacijska krvarenje uz bakrenu spiralu, posebno u prvim mjesecima nakon postavljanja. Ponekad se dogodi ( ne često) da su navedene tegobe razlog za odstranjivanje spirale.
S druge strane, hormonske spirale mogu sprečavati ovulacije u određenoj mjeri, ovisno o vrsti hormonske spirale te vremenu koje je prošlo od postavljanja, one u različitoj mjeri stanjuju sluznicu maternice te dovode do smanjenja krvarenja, a često i do izostanka krvarenja (Mirena, Levosert).

Pred postavljanje spirale potrebno je učiniti ginekološki pregled, papa test i ultrazvuk te se dobro s ginekologom posavjetovati prvotno o svim načinima kontracepcije gdje pacijentica može ovisno o svojim željama, stavovima i zdravstvenom statusu donijeti odluku o najprikladnijem načinu zaštite.

Nakon odluke za spiralu, savjetuje te specifično o bakrenoj ili hormonskoj spirali, načinu postavljanja, rizicima, mogućim nuspojavama i drugim informacijama koje pacijenticu zanimaju. Ako postoji razlog, učine se i brisevi.
Sam postupak postavljanja izvodi se ambulantno u aseptičkim uvjetima, bez (iznimno uz) anestezije, a postupak je brz (oko 15ak minuta), a može biti blago neugodan.
Važno je da je žena prethodno upoznata s načinom postavljanja, samim postupkom, te mogućim komplikacijama koje su rijetke.
Spirala se postavlja na kraju menstruacijskog krvarenja i/ili uz negativan test na trudnoću. Ako se jedna spirala nakon isteka roka djelovanja zamjenjuje drugom, to je moguće i poželjno učiniti u istom aktu.

Nakon postavljanja IUD-a moguće je da se u sljedećim danima osjete blagi bolovi poput bolne menstruacije ili da se na postavljanje nastavi period nepravilna oskudnija krvarenja koje se može izmjenjivati s periodima bez krvarenja.
To posebno vrijedi za hormonsku spiralu kojoj je ponekad potrebno određeno vrijeme da dođe do stanjenosti sluznice maternice i prestanka krvarenja. Često se nakon umetanja hormonske spirale nakon nekog vremena može izostati menstruacijsko krvarenje kroz dulje vrijeme, uz povremeno javljanje oskudne sukrvice.
Većina žena 6 mjeseci nakon postavljanja hormonske spirale nema više pravilna menstruacijska krvarenja, a izostanak ne znači nikakvu patologiju već je vezan uz način djelovanja takve spirale i zbog toga se i koristi u liječenju obilnih ili bolnih menstruacijskih krvarenja.

Kod određenog broja žena se nakon postavljanja hormonske spirale može javiti period ne pravilnih oskudnih krvarenja koji može trajati i nekoliko mjeseci, ali većinom vodi k duljem izostanku krvarenja. Ako nepravilna krvarenja potraju dulje od 6 mjeseci, a u međuvremenu se ne reguliraju uz dodatnu terapiju i uz isključivanje drugih uzroka, može se u dogovoru s pacijenticom odstraniti spirala i razmisliti o nekom drugom načinu zaštite, no to se na sreću ne događa često.
Razlog za odstranjenje spirale zbog obilnija ili nepravilnija krvarenja nakon postavljanja opisan je u studijama kod oko 6% žena nakon stavljanja bakrene spirale, tj. 3% žena nakon postavljanja hormonske spirale.

U svakom slučaju, prije odabira bilo kakve kontracepcije kod zainteresiranih žena potrebno je da su upoznate sa svim dostupnim oblicima te da na temelju svojih preferencija, a nakon razgovora, pregled i uvida u dodatna stanja koja mogu utjecati na odabir zaštite mogu donijeti svoju odluku na temelju kvalitetnih informacija.

10 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI STE TREBALI POSJETITI KINEKOLOGA

1 thought on “Intrauterina kontracepcija (spirale)”

  1. Pingback: Endometrioza - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.