Posjetiti ginekolaga

10 razloga zbog kojih bi ste trebali posjetiti ginekologa

Kada bi trebali posjetiti ginekologa?

1. Točkasto krvarenje – spotting

Krvarenje između menstruacija može biti razlog za zabrinutost, pa je najbolje da ga provjerite čim ga primijetite. Ipak, ovo ne mora biti ni opasno – može biti uzrokovano hormonskom neravnotežom. Ovo na žalost može biti s druge strane simptom ozbiljnih stanja, pa ako je u kombinaciji s bolovima u zdjelici, bolnim odnosima i neobičnim iscjetkom iz rodnice može biti simptom karcinoma vrata maternice.
Svakako se javite ginekologu da otklonite strahove i sumnje.

2. Bolni spolni odnosi

Postanu li vaši odnosi s partnerom bolni, morali biste posjetiti svog ginekologa. Ovo može ukazivati na neugodan seksualni poremećaj – vaginizam, nedovoljnu vlažnost ili možda spolno prenosive bolesti. Ovo su sve stanja za koja ginekolozi imaju rješenja pa se svakako javite.

3. Obilna menstrualna krvarenja

Krvarenja su normalna pojava kod menstruacije ali nije normalno da i previše krvarite. Primijetite li krvne ugruške kod krvarenja to je još jedan razlog da se javite svom ginekologu.
Obilno menstrualno krvarenje može biti uzrok mnogo problema. Od ozbiljnijih problema ćemo navesti hipotireozu, endometriozu ili čak karcinom.

4. Promjene u menstrualnom ciklusu

Vaš menstrualni ciklus obično slijedi obrazac koji vam je poznat. Promijeni li se nešto u ciklusu bilo bi dobro da posjetite svog ginekologa. Iza menstrualnih nepravilnosti postoji više uzroka. To mogu biti poremećaji u prehrani, trudnoća, dojenje ili bolesti poput mioma maternice, upalni procesi zdjelice i još mnogo toga.

5. Ekstremni PMS-i

PMS – predmenstrualni sindrom je niz simptoma koji se javljaju tjedan ili dva prije početka same mjesečnice Međutim, ako vam simptomi počnu remetiti život, mogli bi ukazivati na ozbiljnije probleme. U rijetkim i ekstremnim slučajevima, žene s vrlo teškim simptomima PMS-a zapravo bi mogle patiti od „predmenstrualnog disforičnog poremećaja“. Ovo generira osjećaj tjeskobe, beznađa, pa čak i ljutnje.

6. Pretjerana nadutost

Ovo što ćete sada saznati vas može i iznenaditi. Naime, pretjerana nadutost ne mora biti samo znak problema s probavom. Na žalost ovo može biti i simptom karcinoma jajnika, pa je posjet ginekologu svakako nužan imate li kroničnu nadutost s tupom boli.

7. Svrbež u intimnim dijelovima

Svrbež, osim što može biti znak infekcije vanjskog spolovila, u kombinaciji s peckanjem dok mokrite i osjećajem žarenja može biti i znak karcinoma vulve. Promjene li se boja i tekstura vaše vulve veća je šansa da je ovo istina.

8. Bolno mokrenje

Bolno mokrenje u kombinaciji povećanom učestalosti je znak infekcije mokraćnog sustava. Bolno mokrenje može ukazivati i na spolno prenosive infekcije, vaginalne infekcije i upale genitalija.

9. Neobični iscjedci iz intimnih područja

Mliječno bijeli vaginalni iscjedak je normalna pojava Promijeni li iscjedak boju, miris ili konzistenciju, a pojave li se drugi simptomi kao što je svrbež ili osjećaj peckanja možda je ovo znak ozbiljnijeg stanja kao što su spolno prenosive infekcije ili čak dijabetes.

10. Bolovi u trbuhu ili zdjelici

Kronična bol u trbuhu vezana ili nevezana za ciklus može biti uzrokovana i endometriozom. Endometrioza je stanje kod kojeg se tkivo sluznice maternice nalazi i na drugim mjestima osim u maternici. Iako nekada ne radi tegobe već je slučajan nalaz, često je vezana uz simptoma kronične boli, napuhnutosti, problema sa stolicom ili mokrenjem, bolnim menstruacijama ili bolnim spolnim odnosima, a može imati utjecaj i na otežano zanošenje.

Babinje ili peurperij