rvi tjedan razvoja novorođenčeta

Beba spavalica: Prvi tjedan razvoja novorođenčeta

S bebinim dolaskom i roditelji se prebacuju u još intenzivnije praćenje rasta i razvoja nego što je to bilo s povremenim ultrazvučnim pregledima u trudnoći.

Kako je beba naviknuta boraviti u skučenom prostoru i bila je mnogo zaštićenija od vanjskih podražaja u trbuhu no što je to sada, trebat će joj neko vrijeme da se privikne na novi način života. Kako za vas, tako je i za bebu ovo velika promjena.

U ovom tjednu beba je još uvijek vrlo uspavana i stalno u blago zgrčena. Iz tjedna u tjedan kada mišići shvate da imaju mnogo više prostora i udovi će se sve više protezati, a kretnje postajete sve nježnije.

Nemojte da vas brine bebino disanje, sasvim je uobičajeno da u prvim tjednima diše glasnije, osobito prilikom spavanja (što je zapravo gotovo neprestano). Ciklusi disanja se izmjenjuju, od dubokog i glasnog disanja, do toga da beba ponekad diše plitko, tiho i sporo, što često zna preplašiti novopečene roditelje.

Beba još uvijek ne zna baš plakati, pa će zvukovi koje će proizvoditi uglavnom biti kratki i glasni vrisci, što naravno ne znači da nešto nije u redu.

Bebin vid još je mutan i uglavnom se svodi na primjećivanje obrisa, pa u ovom tjednu uživajte u umirujućim razgovorima, maženju i upoznavanju. To svakako može pomoći i vama da se posvetite dojenju i budete u tome uspješni. Kako je bebin želudac još vrlo mali, a još uvijek nije ni naučila pravilno i jako povući, u ovom tjednu će vam se činiti kao da se beba ne skida sa grudi, što neće biti daleko od istine.

Prva bebina stolica bit će zelenkasta i tamna, dok će nakon nekoliko dana postati žuta, što s obzirom da je isključivo na mlijeku nije ništa neobično.

Najvažnije je da ostanete smireni i maksimalno uživate u svojoj novo proširenoj obitelji! Tražite pomoć, savjet ili uslugu i budite što opušteniji. Hormoni će još neko vrijeme divljati pa ovaj period nije lak za majke, ali sve će to vrlo brzo proći.

Članak preuzet sa: Mamin Kutak

Čitajte još: Gubitak težine kod novorođenčadi