Rast ploda

Čimbenici koji utječu na rast ploda

Čimbenici koji utječu na rast ploda mogu se podijeliti na vanjske i unutarnje. Primjer unutarnjeg čimbenika, odnosno genskog potencijala za rast, različite su kromosomske abnormalnosti (trisomija 13 ili 18, Turnerov sindrom).
Kod plodova s kromosomopatijama i malformacijama smanjen je potencijal za rast, pa bez obzira na zadovoljavajuću nutritivnu potporu, već rano u trudnoći zaostaju u rastu.

Vanjski su čimbenici oni koji čine potporu rastu, čimbenici vezani uz majku ili posteljicu. Primjerice, neke maternalne bolesti koje mogu utjecati na rast ploda su bolesti probave i apsorpcije hrane, povišeni krvni tlak, dijabetes, preeklampsija, cijanotične srčane greške, neke anemije itd. Stanja koja ograničavaju potpornu nutritivnu funkciju posteljice su, primjerice, višeplodna trudnoća, infarkt ili tromboza posteljice, anomalije posteljice ili maternice, infekcije i ostalo.

O tome kako gladovanje majke utječe na rast ploda, postoje različiti podatci te se može reći da još nema dovoljno jasnog odgovora. Naravno, ako su uvjeti gladovanja ekstremni, takvo će stanje utjecati na stanje ploda. Ženi je za cijelu trudnoću potrebno oko 80.000 kalorija, što je oko 10 % kalorija na dan više nego inače. Daljnje reguliranje ovisi o tjelesnoj aktivnosti trudnice. Dnevni prirast energije potreban u trudnoći malen je i odgovara, primjerice, jednoj šalici sladoleda, nekoliko komada voća ili pecivu sa sirnim namazom. Ta se dodatna energija iskorištava za stvaranje tkiva ploda i majke te za “nošenje” dodatne tjelesne mase. Trudnici se preporučuje konzumirati na dan oko 60 grama bjelančevina, a ugljikohidrati bi trebali zadovoljiti najveći dio potreba za energijom.

Pušenje, alkohol i droga veliki su problemi današnjice. U skupini trudnica koje puše više je djece s manjom porođajnom težinom i nedonoščadi te je kod njih povećan rizik od perinatalne smrtnosti. Ono što treba istaknuti jest da su studije pokazale da je rizik majki koje su pušile pa i prestale do 15. tjedna trudnoće, sličan riziku majki nepušačica. Zato svakako treba savjetovati trudnicama da prestanu pušiti.

ENDOMETRIOZA

1 thought on “Čimbenici koji utječu na rast ploda”

  1. Pingback: Što spakirati i ponijeti u bolnicu - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.