što spakirati i ponijeti

Što spakirati i ponijeti u bolnicu

Često, kad porođaj počne, pojavom trudova ili otjecanjem plodove vode, rodilja i njezina obitelj počnu paničariti jer ne znaju što, kada i kako treba učiniti. Zato ne dopustite da imate još jednu brigu – što spakirati i ponijeti u bolnicu. Pripremite sve prije porođaja. Boravak u bolnici, ako je sve u redu, traje samo nekoliko dana, najčešće tri do četiri, ovisno o načinu porođaja. Zato nije potrebno uzeti previše stvari.

Svakako treba pripremiti svu medicinsku dokumentaciju o trudnoći, bilo da se radi o trudničkoi knjižici, bilo o povijestima bolesti ili otpusnim pismima, ako je rodilja u trudnoći bila hospitalizirana. Potrebni su i prvi nalazi iz razdoblja trudnoće, osobito rani ultrazvučni na temelju kojih se može usporediti poklapaju li se trajanje trudnoće izračunato na osnovi posljednje menstruacije i njezino realno trajanje, što bilježi rani ultrazvuk. Potrebno je uzeti i nalaz krvne grupe, obvezno originalan, ako ga rodilja ima. Također je nužna medicinska dokumentacija nevezana za trudnoću, ako rodilja boluje od kakve bolesti. Prostorije u kojima su rodilje smještene nakon porođaja često nisu velike – jednu sobu dijeli nekoliko žena zajedno sa svojom diecom, tako da treba u bolnicu ponijeti samo prijeko potrebne stvari.

Neke od stvari koje bi trebalo ponijeti u bolnicu:
  • iako su u rađaonici rodilje uglavnom u bolničkim spavaćicama. potrebno je ponijeti i svoju zbog daljnjeg boravka na odjelu – spavaćica je mnogo praktičnija od pidžame, no mora imati izrez koji će omogućiti lakše dojenje;
  • ručnike za osobnu higijenu;
  • ogrtač;
  • papuče, čarapice ili dokoljenice, ovisno o godišnjem dobu;
  • toaletnu torbicu s priborom za osobnu higijenu;
  • nekoliko gačica;
  • dva paketa uložaka;
  • knjigu ili nešto drugo za čitanje;
  • vodu ili neki napitak bude li dulje u rađaonici.
Sve ostale stvari koje joj budu trebale može joj donijeti osoba koja dolazi u posjet.
Članovima obitelji i ostalim posjetiteljima preporučuje se da dođu u dopušteno vrijeme kako ne bi remetili raspored njege i brige za rodilju i novorođenče te rad medicinskog osoblja.
Babinjači ne treba donositi hranu, a ako ima posebne želje, može joj se donijeti, ali ne lako kvarljiva jela.

1 thought on “Što spakirati i ponijeti u bolnicu”

  1. Pingback: Dob i plodnost - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.