Mini anomay scan

Mini anomaly scan. Što je i kada se radi?

Mini anomaly scan je ultrazvučni pregled koji se radi između 11+0 i 13+6 tjedana trudnoće. Razvojem ultrazvučne tehnologije koja omogućuje detaljniji pregled ploda dobiva sve više na važnosti te se dio pregleda koji se klasično radio oko 20. tjedna anomaly sada radi u prvom tromjesječju trudnoće. Pregled je važan zbog određivanja trajanja trudnoće i potvrde termina porođaja te pregleda organskih sustava ploda.

Ukoliko trudnica želi, mjeri se nuhalni nabor, struktura na vratu koja, ako je povećana, može ukazivati na povećan rizik nekih poremećaja kromosoma ili gena, ali ne samo toga već i nekih drugih strukturnih anomalija ploda na koja kasnije u praćenju obraćamo pažnju.
Mini anomaly scan i mjerenje nuhalnog nabora (i drugi ultrazvučnih markera) dio je i ranog kombiniranog probira na kromosomske anomalije trisomije 21, 13 i 18.

Mini anomaly scan nije ograničen samo na probir poremećaja broja kromosoma već nam daje uvid u stanje ploda na početku trudnoće, mogućnost ranijeg prepoznavanja i dijagnoze nekih stanja, omogućuje ranije informiranje roditelja, pojašnjavanje o značenju, planiranje praćenja i mogućnosti liječenja.

Prije svakog pregleda i probira važno je da se trudnica dobro informirana o značenju pretrage i pregleda, njezinim mogućnostima i ograničenjima te daljnjem postupku ukoliko se nešto otkrije.

Pročitajte: Prehrana u trudnoći i dobivanje na težini

1 thought on “Mini anomaly scan. Što je i kada se radi?”

  1. Pingback: Prehrana u trudnoći i dobivanje na težini - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.