Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje na početku trudnoće

Mučnina i povraćanje često se javljaju u ranoj trudnoći. Najčešće počinje oko 4.-6. tjedna trudnoće i u većem se broju slučajeva smiruje oko 13.-15. tjedna trudnoće, iako može potrajati i kroz cijelu trudnoću.

Vjeruje se da promjena u razini hormona utječe na pojavu mučnine i/ili povraćanja, iako je pravi razlog još uvijek nepoznat.

Na koji si način trudnice mogu same olakšati tegobe?

 

  • Potrebno je jesti manje i učestalije obroke te izbjegavati pretrpavanje želuca. Jesti čim se javi osjećaj gladi, čak i prije toga.
  • Jako masne i začinjene namirnice treba izbjegavati, a povećati unos namirnica bogatih proteinima i ugljikohidratima. Iako se često kao dobre spominju samo suhe namirnice ugljikohidrata (npr. krekeri, toast ili slično), koji se i dalje preporučuju, pokazalo se da i unos namirnica bogatih proteinima, a s malo masti ima čak blagodatnije djelovanje nego sami ugljikohidrati.
  • Potrebno je voditi računa i o unošenju dovoljne količine tekućine, također učestalije u malim količinama.
  • Hladni napitci, voda s limunom ili pripravci/čaj od đumbira mogu pomoći. Mirisanje citrusa također može umanjiti osjećaj mučnine.
  • Treba izbjegavati pijenje neposredno iza obroka da bi se izbjeglo natrpavanje želuca koje može biti okidač za mučninu. Također treba izbjegavati ležanje neposredno iza obroka.
  • Savjetuje se izbjegavati i tzv. trigere osjećaja mučnine poput zadimljenih ili toplih prostora, jakih mirisa ili hrane koja potiče osjećaj mučnine.
  • Vitaminske pripravke najbolje je uzeti uz obrok, navečer prije spavanja.

 

Ukoliko su tegobe uz ove mjere i dalje izražene i smetaju, trudnice se mogu obratiti liječniku i dobiti lijekove koje mogu smanjiti mučninu i povraćanje. Uvijek je važno posavjetovati se prije uzimanja lijekova.

Ponekad se unatoč svim mjerama dogodi da trudnica učestalo i opetovano povraća, osjeća se loše, gubi na težini, osjeti bolove u trbuhu ili počne smanjeno mokriti. Tada se svakako treba  javiti liječniku. Tada je potrebna hospitalizacija i nadoknada tekućine i drugih tvari koje se gube opetovanim povraćanjem.

Utješno je da u velikoj većini slučajava mučnina i povraćanje prestaju nakon prvog tormjesječja trudnoće, a po nekim studijama pokazano je i da trudnice koje imaju takve tegobe imaju manji rizik od ranog gubitka trudnoće.

KAKO DOB ŽENE UTJEĆE NA PLODNOST

1 thought on “Mučnina i povraćanje na početku trudnoće”

  1. Pingback: Puno trudnica pati od žgaravice - Poliklinika dr. Laušin

Comments are closed.