Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes je komplikacija trudnoće koja se, ovisno o populaciji, javlja u oko 5-10% trudnoća.

Potreba za inzulinom, hormonom koji regulira metabolizam šećera, raste u drugoj polovici trudnoće. Mnoge trudnice imaju dovoljne rezerve inzulina za nadoknaditi tu potrebu, a kod onih koje nemaju javlja se trudnički dijabetes. Probir na trudnički dijabetes radi se između 24. i 28. tjedna trudnoće pomoću tzv. OGT testa (test oralnog opterećenja glukozom).

Za OGT test važno je da trudnica bude minimalno 8 sati prije testa na tašte te da za vrijeme testa (2 sata) miruje.

Prvo se trudnici vadi krv na tašte i određuje vrijednost šećera nakon čega dobije za popiti čašu zašećerene (pomalo bljutave) vode. Nju nije potrebno popiti naiskap već lagano kroz nekoliko minuta. Jedan i dva sata nakon pijenja tekućine ponovno se vadi krv i određuje vrijednost šećera. Važno je da trudnica to čitavo vrijeme miruje, tako da se treba pripremiti na sjedenje u laboratoriju od 2 sata.

prehrana u trudnickom dijabetesu

Mnoge trudnice s dijagnosticiranim trudničkim dijabetesom moći će ga regulirati pravilnom prehranom i tjelovježbom uz redovne kontrole vrijednosti šećera, a kod oko 15% trudnica trebat će uvesti inzulin da bi se stanje dovelo pod kontrolu.

Postojanje nereguliranog trudničkog dijabetesa diže rizik komplikacija u trudnoći poput povećane količine plodove vode i prijevremenih trudova, pretjerane težine djeteta i komplikacija kod porođaja, infekcija u trudnoći te smrti ploda u maternici. Novorođenčad prekomjerne tjelesne težine majki s trudničkim dijabetesom imaju povećan rizik da sama kasnije u životu razviju dijabetes ili budu pretila.
Zbog toga je važno dobro regulirati vrijednosti šećera u trudnoći i osnovni cilj liječenja trudničkog dijabetesa je minimalizirati navedene komplikacije.

Pretjerana tjelesna težina povećava rizik za obolijevanje od trudničkog dijabetesa (kao i dijabetesa tipa 2 u životu, nevezano za trudnoću) te ja svakako uputno uvijek paziti na pravilnu prehranu, dovoljno kretanje i optimalnu tjelesnu težinu.

Trudnice s jednom dijagnosticiranim trudničkim dijabetesom imaju poslije u životu nešto viši rizik za oboljeti od šećerne bolesti. Zato je važno i dalje voditi računa o prehrani, zdravoj tjelesnoj težini i tjelovježbi te povremeno učiniti OGTT.

KOLPOSKOPIJA